tisdag 29 maj 2012

Färdig att användas


, kanske. För jag funderar på att sy i ett tygfoder i den lilla sjöjungfruväskan. Och kanske knäppning av något slag. Får se när jag använt den några gånger hur den funkar. Men annars är jag ganska nöjd faktiskt.
Knäppt men kul litet projekt!

Hälsningar
/Sanne


måndag 28 maj 2012

Lilla Sjöjungfrun


är nästan klar, alla delarna är gjorda och nu ska jag bara sy ihop den. 
Överdelen är på plats.
Handtagen är samma färg som överdelen.
Blomman är ceriserosa, svårt att få till på bild.
I originalmönstret ska man virka ihop bottnen rakt av så att det blir en platt väska vilket jag inte tyckte om riktigt. Jag har alldeles för mycket saker jag bär omkring på för att det ska rymmas i den, så jag gjorde en oval botten som jag virkade fast. Jag gjorde den på fri hand så jag kan inte säga exakt hur jag gjorde men det är först en rad luftmaskor i mitten som jag sedan virkade runt med ökningar i "svängarna". Jag såg till att det var samma antal maskor runt bottnen när den var klar som det var i uppläggningskanten på själva väskan. Sedan var det bara att virka dit den vilket jag gjorde från rätsidan för att få en snygg kant. 
Snart klar!

Måndagshälsningar
/Sanne

söndag 27 maj 2012

Bara en liten en

Som jag tidigare bekänt så är jag väskoman. Vissa perioder så lyckas jag hålla mig borta från träsket men ibland får jag återfall och nu har det hänt igen. Jag skyller helt och hållet på Youtube, det gör jag! För när jag trillade över denna lilla crochet along-film så var jag ju helt enkelt tvungen att försöka mig på den. Det förstår ni väl?
 OBS: Detta är första delen av fem
Väskan heter Mermaid Tears Purse och det var en så rolig maska som jag inte provat på tidigare, The Crocodile Stitch. Jag har använt ett tjockare garn, Drops Nepal, än i originalet eftersom jag hade det hemma (överblivet från en stickning) och en mindre virknål, 4,5 mm, så min väska är mycket tätare. Men det anser jag inte vara en nackdel...

Så här långt har jag kommit, något varv till så är den grå delen klar. Den är inte så väldigt snabbgjord eftersom varje rad med "fiskfjäll" består av två varv, ett med stolpar som är själva stommen och ett varv med fjäll. Och mycket garn går det åt! Men nu ska jag snart börja med överkanten, som blir ljusrosa  på min väska. Sedan blir det handtag och blomman som ska vara cerise, tror det blir fint. 

Men jag har ju blivit utbjuden på Morsdags-lunch idag också, jag fick:
Förrätt
Toast Skagen med handskalade räkor och klassiska tillbehör
Varmrätt
Halstrad enbärsgravad rödingfilé med sauterad grön sparris och rädisor
samt potatis & purjolöksrösti
Dessert
Buffe med  bl a chokladmousse  med jordgubbar (som var det enda jag orkade med efter allt det andra)
 och en massa annat gott som jag inte kommer ihåg.

Så nu MÅR jag väldigt gott!

Morsdagshälsningar till alla mammor och alla andra med förstås!
/Sanne

torsdag 24 maj 2012

Inget köpstopp här inte!

Häromdagen åkte jag till en av mina favoritgarnaffärer och ägnade mig åt lite (läs mycket) seriös shopping! Drops har 30% på alla ullgarner under maj månad och då gäller det ju att passa på att lägga upp ett lager för kommande dagar eller hur?  Jag köpte Lace, Karisma, Delight, Fabel, Baby Merino, Alpaca och BabyAlpaca Silk dvs lite av varje.
En del av garnerna har jag planer för men som vanligt är det en hel del impulsköp :-) 

Ett inköp till:  
Den här har jag väntat på ett tag, haft bevakning på Adlibris, och i dagarna kom den ut. Precis som det står så handlar den om att göra mönster, tips och idéer på hur man kan tänka, planera och utföra. En vacker bok som man kan ha nytta av inte bara när det gäller tyger utan i de flesta former av handarbete. Vill man inte köpa kan man alltid låna på biblioteket, för den är väl värd att bara titta i också!

Idag är jag ledig och har bullat upp på altanen med stickningar, kaffe och dator, allt inom räckhåll. Så nu ska jag bara njuta av tillvaron.

Sköna maj-hälsningar
/Sanne

onsdag 23 maj 2012

Sommarstickningen planeras

Hittade en video på YouTube med ett jättebra tips på något man kan använda sina restgarner till, en Log Cabin Blanket.
Vill man ha ett mönster att följa så finns det en länk till ett mönster att ladda ner, titta i texten under filmen. Men det behövs inte om man tittar på filmen! Där beskrivs mycket noggrant hur man gör och till och med hur man ska fästa alla trådar på baksidan. Eftersom jag har en massa rester av Cascade 220 stickade jag en ruta för att prova hur det blev.
Och det blev bra, så pass bra att jag fortsätter med några till. Tror det blir lagom med 3x4 rutor, varje ruta är 30x30 cm utan den svarta kant som jag tänkte skulle binda ihop rutorna. Och det är just det svarta som gör att det blir en sommarstickning, det behövs en massa ljus när man ska sy ihop svarta saker! Det kommer det förhoppningsvis att bli i sommar och då blir det perfekt att sitta utomhus och dona med detta. Eftersom jag helst vill hålla mig till samma sorts garn, även om det inte är nödvändigt, så kommer jag att få komplettera med ett par färger för att få det att gå ihop plus ett par härvor svart till ramarna. 

Fördelar: jag minskar den jättelika högen med restgarn, lättstickat, snabbstickat, bara rätstickning, snyggt, användbart. Nackdelar: mycket trådar att fästa. Fördelarna överväger helt klart så trådarna får jag väl slåss med...

Rutiga hälsningar
/Sannemåndag 21 maj 2012

En tågstickning

måste jag ha med mig i morgon. Visserligen ska jag inte åka så långt och länge men man vet ju aldrig om det blir några förseningar eller så. Och då vore det ju hemskt att inte ha en stickning att fördriva tiden med eller hur? Jag har nästan alltid en stickning med mig i väskan men olika sådana beroende på vart jag ska. På tåg kan man ha något som inte är det allra enklaste, där finns plats att lägga fram ett mönster om det behövs och man sitter bra. Men imorgon blir det trots det en mycket enkel halsduk, lagom att få ner i väskan.
Det är en riktig sommarstickning med ett enkelt rutmönster som jag hittade i senaste Knitsimple. Jag hade ett bomullsgarn som passade så bra till, Katias Samba, stickor 4,5 så det går fort. Till sådana här små stickningar tycker jag att det är så smidigt med dominostickor, de är precis lagom långa.

I veckan har jag gjort klar och blockat min Gratitude och jag blev faktiskt väldigt nöjd trots att den blev mindre än jag räknat med.
Den sitter snyggt och blir lagom som halsduk men får vänta i klädkammaren tills vädret blir lite eller  rättare sagt mycket kallare. Idag och igår med för den delen har det varit helt underbart väder, precis sånt som man går hela kalla, mörka vintern och bara längtar efter! Har suttit länge på altanen och njutit av kvällssolen...
Ha en bra kväll
/Sanne

måndag 14 maj 2012

Måndag igen

Och vart tog helgen vägen? Jag som var ledig tre dagar i sträck och tänkte göra så mycket...Vädret har verkligen varit skiftande den här helgen, sol, vind och vatten skullen man kunna säga. Lite sol blev det i alla fall igår förmiddag och då passade jag på att sitta ute och fästa trådar på ett par färdiga stickningar. Det går så mycket lättare med tråkjobb när solen skiner eller hur? Så äntligen blev den klar, min vita babyfilt. Så här ser den ut:
77x88 cm färdigt mått blev den till slut.
Och så här ser själva mönstret ut: 
När nålarna plockats bort ska den läggas i ett babypaket tillsammans med lite andra saker och skickas dit där den behövs.
I förra veckan så blev jag påmind om, när jag läste en annan blogg, sjalen Gratitude. Oj tänkte jag, en sån har jag ju börjat på och lagt åt sidan, kanske ska jag ge den ett nytt försök? Nä, speciellt långt hade jag ju inte hunnit innan jag "gav upp":
Några löv på kanten var allt jag hade åstadkommit. Jag tyckte mönstret var lite jobbigt att hålla reda på, flätan och lövet är inte koordinerade, så man måste hela tiden hålla koll i diagrammet. Ingen TV-stickning alltså. Men nu när jag plockade fram den igen så gick det faktiskt bättre och lövkanten blev färdig på bara några kvällar. Jag har använt M&K Fame Trend  och stickor nr 3 och vad jag kan se så blir det en liten sjal. Mer av halsduksformat skulle jag vilja säga, en liten halsduk. Men det är okej det med, jag gillar ju halskragar och sånt. Det jag tycker bäst om med sjalen är den snygga kanten som blir när man plockar upp maskorna till den slätstickade delen.Jag var lite skeptiskt när jag läste att man skulle plocka upp maskorna från avigsidan men det blir faktiskt riktigt bra! De ganska sladdriga kantmaskorna bildar en stadig kedja som döljer de upplockade maskorna och blir en fin kant mot slätstickningen.
Så min Gratitude blir nog klar den också så småningom, ett UFO blir ett FO. Nu blir det slätstickning en stund innan jag åker och jobbar några timmar. 

Måndagshälsningar
/Sannesöndag 6 maj 2012

Att det ska va så svårt

Nu har jag stickat på den vita filten i en halv evighet! Låt er inte luras av att jag bara gjort ett inlägg om den, nej den har minsann suttit på stickorna sedan i höstas. Har bara hunnit sticka 4-5 varv innan jag lagt den ifrån mig och gjort nåt annat. Men nu har jag faktiskt bara ca 15 varv kvar så jag ser ljuset i tunneln. Vet inte varför just den här stickningen har gått så trögt, för egentligen är den ganska trevlig. Lätt mönster som man lär sig snabbt, lagom stort projekt men men...  Visst skulle jag kunna skylla på att det kommit en massa andra roligare stickningar emellan, men det vore faktiskt inte riktigt sant för det har mest varit gamla halvfärdiga saker som blivit lite mer än halvfärdiga.

Och så har jag ju förstås smitit emellan med lite mössor för att inte rubba cirklarna alltför mycket! När mormors lägenhet städades ur hittade mamma ett par korgar med blandade garner som jag fick. Det var mest virkgarner men även några nystan med fruktansvärt kliigt raggsocksgarn, blått ullgarn och ett nystan ihopfiltat luddigt lila garn. Det fanns inga banderoller eller etiketter på något men av filtningen av döma så är det inte nytt precis. När jag nystat om det lila garnet så tänkte jag att det nog skulle räcka till en basker i alla fall. Sagt och gjort, en basker påbörjades. När ungefär 3/4 av mössan var klar så tog garnet slut (i vanlig ordning) men en liten tuss fanns i botten på korgen så jag fortsatte och precis som vanligt räckte garnet. INTE. Bara att repa upp och göra en lite mindre modell. Men jag blev nöjd i alla fall, den blev faktiskt ganska lagom stor. Lite tweed-effekt med pluttar i rött, blått, grönt och gult.
Det blå ullgarnet kan vara Novitas 7 Bröder men jag är inte säker. Det fick i alla fall bli en Man Hat som blev till tre stycken innan nystanet (stort) tog slut. Den här gången var jag förståndig nog att väga garnet innan jag påbörjade den sista mössan och såg att garnet inte skulle räcka så jag drygade ut det med lite svart restgarn och det gick ju bra det med. Mera mössor till Hjälpstickan!


God natt på er!
/ Sanne